Adalarda balık yasakları?

2016-2020 yılları arasında balık avı limitlerini belirleyen tebliğ yayınlandı. Hem amatör (Tebliğ No: 2016/36) hemde ticari (Tebliğ No: 2016/35) amaçlı yapılan avlar için iki farklı tebliğ var. Her balık avcısı, ister amatör ister ticari avcı olsun bu tebliği baştan sona kadar okumalı mutlaka...

               
                            Kanunen gırgır ve ağıyla avlanmaya yasak bölge.

Duyarlı Adalı vatandaşlarımız dikkat!


                     İhbarlara rağmen Sedef adası kıyılarında avlanan balıkçılar.


Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS-Automatic Identification System) sayesinde Canlı Deniz Haritası’ndan (örneğin, http://www.gemitrafik.com/trafik.htm veya https://www.marinetraffic.com/tr/ vb. adreslerden) bütün gırgır tekneleri takip edilebiliyor. Bu sistem yakın mesafeden deniz araçlarının takip edilmesini sağlıyor. Türkiye’de 15 metre ve üzerindeki trol ve gırgır teknelerine de AIS cihazı takılması şart. Ama kimse bu sisteme bakmıyor.
Duyarlı Adalı vatandaşlarımızca gırgır ağları ile yapılan kaçak avları başta Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Adalar Deniz Polisi vb. olmak üzere denetim yetkisine sahip kurumlara bildirecek şikayetler çok önemli. Getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulanıyor.

Adalar sualtı ekosistemi
Kaçak avcılığın vurduğu tek canlı balıklar da değil. Adalar’ın etrafında hassas sualtı ekosistemi var. Gırgır ağları, bu ekosistem içinde oluşması yıllar süren mercan kolonilerini de geri dönüşü olmayan biçimde tahrip ediyor.
Adagazetesi olarak, denizlerimizin terk edilmiş av araçlarından temizlenmesine katkıda bulunan deniz dostu Adalı dalgıçlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.

Unutulmamalı ki balık avı yasağı sonu, yani yeni balık avı sezonu, 1 Eylül 2017 Cuma günü “Vira Bismillah” deyip denize açılan gırgır balıkçıları için başlamış olacak!

Amatör balıkçılar
Bir de şu amatör balıkçı belgesi konusu var. Amatör balıkçı belgesi nasıl alınır? bu belgeyi Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü’nden alabilmeniz için gerekli üç şey:
Nüfus cüzdanı fotokopisi
2 adet vesikalık fotoğraf
             Belirlenen ücret
Ayrıca dalgıçlıkla ilgili sertifikanız varsa yanınızda götürün belgeye işleniyor!

Balık Avı Limitleri 2016-2020





Yetkililer “Bakanlığımızca getirilen kurallara uyulması, balıkçılığımız ve balıkçılarımızın geleceği açısından büyük önem arz etmektedir” açıklamasında bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyükada’da yeni bir hikâye zamanı!

Adalar fayı Armijo'ya göre normal fay

Lefter Küçükandonyadis, kabri başında anıldı.